De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Fort van Borsbeek

Ligging

Borsbeek (ongeveer 10ha in beheer)

Landschap

Een bakstenen fort uit de binnenste fortengordel (Brialmontvesting).Fort van Borsbeek Het hoofdfrontgebouw en de capponières, samen met de fortgracht en een perceel buiten de gracht zijn in beheer door Natuurpunt vzw. De gebouwen zijn van belang als overwinteringsplaats voor ongeveer 150 vleermuizen en zullen aldus beheerd worden. Vooral rust tijdens de winter is voor hen van belang en ook tocht moet vermeden worden. Het perceel buiten de fortgracht zal beheerd worden voor zijn ruigtes en struwelen en op termijn moet er aan de fortgracht een oeverzone voor waterplanten ontstaan.

Bereikbaarheid

Het fort is gelegen aan het containerpark van Borsbeek, recht tegenover de landingsbaan van het vliegveld van Deurne.

Toegankelijkheid

Het terrein is enkel toegankelijk voor individuële wandelaars, met gepast schoeisel. Honden moeten ten alle tijde aangelijnd blijven met een leiband van maximaal 2 meter. Honden zijn niet toegelaten in de gangen. Het is niet toegelaten de vegetatie of fauna te verstoren. De Fortgangen zijn enkel onder begeleiding van een gids toegankelijk. Het terrein is vaak modderig en takken versperren hier en daar de weg. Een vlotte toegankelijkheid voor wandelaars is dan ook niet gegarandeerd. Betreden van het gebied gebeurt op eigen verantwoordelijkheid en dient met de nodige voorzichtigheid te gebeuren. Er is een wandeling uitgestippeld rond het fort langs de knooppunten waarvan je de gegevens en kaart hier kan terugvinden.

Contactpersonen

Pol De Ridder (co-conservator)
Bram Van Ballaer
0485 46 46 77 (co-conservator)
Hilde Vermeiren 0497 61 25 15 (co-conservator)