De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

De Pont

Ligging

Schilde (8 ha)

Landschap

De Pont sluit aan bij het Schildehof en is eigendom van de gemeente Schilde, maar wordt al erg lang door ons beheerd. Het natuurgebied herbergt een schat aan biodiversiteit dankzij het gevarieerde landschap. Je vindt er een vijver met open water en randvegetatie, een stuk rietland, hooiweiden, pioniersbos, oud loofbos, hakhout met kwel en een groot stuk omheind half open landschap met begrazing.

Met meer dan 1600 waargenomen soorten is de Pont een erg biodivers reservaat. Vanaf de vroege lente tot laat in de vroege herfst, bruist de Pont van het leven. Mede door een seizoensgebonden opeenvolging van bloeiende planten kan je er allerlei bloem bezoekende insecten zien. Ook het vogelbestand volgt de seizoenen. Tijdens de winter bezoeken roerdomp en wintertaling het gebied. Vanaf de tweede helft van April zingt de kleine karekiet in het riet. Verschillende eendensoorten vinden hun plekje op de centrale plas waar ook ijsvogel en waterral broeden. Van mei tot midden november kan je er 38  verschillende juffers en libellen soorten spotten. Paddenstoelen zoals het fluweelpootje of de peksteel kondigen de herfst aan. 

Beheer

Het beheer richt zich op het behoud van zoveel mogelijk verschillende biotopen. Zo krijg je een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten op de vrij kleine oppervlakte van 10 hectare. De openstukken  in het reservaat zijn zo bloemenrijk geworden dat we willen inzetten op zaadvorming met een maaibeheer in augustus Grazers worden sinds 2022 enkel nog ingezet vanaf september in na begrazing .

Pareltjes

kleine karekiet, bijenorchis, vuurlibel, roerdomp, loos blaasjeskruid, weidebeekjuffer, waterral, witte klaverzuring, Keizersmantel

Bereikbaarheid

De Pont ligt in het Schildehof dat gelegen is op het einde van de Bellevuedreef, zijstraat van de Turnhoutsebaan (zie ook kaart onderaan). Het natuurgebied is bereikbaar via het pad links van de Oranjerie, vlakbij de parking van het Schildehof. Daar staat een informatiebord van het gebied met wandelkaart.

Toegankelijkheid

Wandelaars zijn welkom in De Pont op de wandelpaden. Honden zijn niet toegelaten, ook niet aan de leiband. Het is niet toegelaten de vegetatie of fauna te verstoren. In de gebiedsfolder staat een korte en lange wandeling beschreven die beide toegankelijk zijn voor rolstoelen (mits een korte omleiding in de langere wandeling).

Binnende omheining is het terrein enkel toegankelijk voor individuële bezoekers met gepast schoeisel. Honden zijn er niet toegelaten. Groepen kunnen contact opnemen voor een geleide wandeling. Het terrein is vaak modderig en takken versperren hier en daar de doorgang. Een vlotte toegankelijkheid voor wandelaars is dan ook niet gegarandeerd. Bewaar de nodige afstand tot de grote grazers. Betreden van het gebied gebeurt op eigen verantwoordelijkheid en dient met de nodige voorzichtigheid te gebeuren.

Lode Rubberecht (conservator) 03 353 21 68
Bart Guldentops (Co-conservator) 0475305148