De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Putse Heide

Ligging

Schilde (17 ha)

Landschap

De Putse Heide werd tot enkele jaren geleden voor bosbouw en jacht gebruikt, met aanplant van beuk, grove- en Corsicaanse den. Het hele gebied is zich aan het herstellen van deze monocultuur en vormt zichzelf om tot een gemengd bos. Je ziet dan ook vele andere boomsoorten opduiken, zoals zomereik, ruwe berk, aamme kastanje, spork e.a.

Door natuurlijke sterfte en brandgangen zijn er half-open plekken in het bos. De kruidlaag in wordt gedomineerd door adelaarsvaren, maar je kan er ook salomonszegel, valse salie, blauwe bosbes en  bosereprijs vinden.

In het voorjaar zijn de paden afgelijnd met voorjaarsbloeiers.

Beheer

Het natuurgericht bosbeheer heeft als belangrijkste doel de biodiversiteit te verhogen. Hiervoor worden kleinschalige dunningen uitgevoerd, waarbij inheemse soorten bevoordeeld worden. De open plekken worden om de 3 jaar gemaaid. Aan deze open plekken worden structuurrijke interne bosranden behouden.

Bereikbaarheid

De PutseHeide is met de fiets bereikbaar door via de Oelegemsteenweg in Schilde de afslag naar Putse Heide nemen. Als je vanuit fietsknooppunt 26 het Sniederspad volgt, kom je ook in de Putse Heide terecht.

Wandelaars kunnen wandelknooppunten 58 – 59 – 60 – 61 opnemen in hun route om het gebied te doorkruisen. De GR-565 loopt ook dwars door het gebied, over het Snieders Pad.

De plus code voor Google Maps is: 6HJX+M5 Schilde

Toegankelijkheid

De Putse Heide wordt doorkruist door beukendreven en het Snieders Pad en is dus goed toegankelijk voor fietsers en wandelaars.

Afwijken van de paden is niet aangeraden zonder begeleiding. De bossen zijn dicht begroeid en bestrooid met dood hout.

Contactpersonen

Wouter Henderickx (conservator) 0474 45 18 99

Delphine Parmentier (co-conservator)