De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Het Veer

Ligging

Wommelgem (8 ha)

Landschap

Dit gebied ligt vlak tegen het Groot Schijn en bestaat uit broekbos, hakhout, zeggevegetaties en natte ruigtes. 's Zomers is het haast onmogelijk om door te dringen in die jungle. Er lopen ook een aantal grachten door met prachtige watervegetaties. We vinden er bovendien een vijver waar het in het voorjaar wemelt van de amfibieën. Maar ook vele andere dieren voelen zich er thuis, o.a. blauwe reiger, libellen en kleurrijke vlinders.

Beheer

Af en toen zetten we grote grazers in om meer variatie te creëren. Om de begrazing in goede banen te leiden worden plekken open gekapt en gemaaid.

Pareltjes

kleine karekiet, grasmus, dotterbloem, braamsluiper, penseelkever, torenvalk, sleutelbloem, landkaartje

Bereikbaarheid

Brug over het Schijn aan de Eenhoornstraat (zijstraat Oelegemsteenweg) langs de kant van Wommelgem of volg het zandweggetje naast de Veerhoeve op de Oelegemsteenweg. Het Veer ligt achter de voetbalvelden van Wijnegem maar aan de andere kant van het Schijn.

Toegankelijkheid

Het terrein is enkel toegankelijk voor individuële bezoekers met gepast schoeisel (laarzen). Geen honden. Het is niet toegelaten de vegetatie of fauna te verstoren.

Het terrein is vaak modderig en takken versperren hier en daar de weg. Een vlotte toegankelijkheid voor bezoekers is dan ook niet gegarandeerd. Betreden van het gebied gebeurt op eigen verantwoordelijkheid en dient met de nodige voorzichtigheid te gebeuren.

Contactpersonen

Philip Barbaix (conservator)
Pieter Wuyts (co-conservator)
Jan Dewilde tel 0475 50 08 80 (coördinator Kern De Drie Beemden)