De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Zevenbergenbos

Ligging

Ranst (52  ha)

Landschap

Het Zevenbergenbos maakt samen met het Muizenbos en het Floerenbos deel uit van een uniek boscomplex in Ranst met alle karakteristieken van een oud bos. Het maakt deel uit van het voormalige kasteeldomein Zevenbergen waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de dertiende eeuw. Dankzij de variatie in de bodem, van nat naar droog en van zandig tot klei met hier en daar kalk, vind je er de meest uiteenlopende planten en dieren terug. Tijdens het voorjaar toveren de bosanemonen en de slanke sleutelbloemen het bos om tot één van de fraaiste bloementapijten in Vlaanderen.

Beheer

Het beheer door Natuurpunt zorgt voor variatie in leeftijd en soorten van bomen en struiken. Ook dood hout is belangrijk. Het brengt immers nieuw leven in het bos. Oude technieken zoals hakhoutbeheer geven de voorjaarsflora maximale kansen. Galloway-runderen begrazen tijdens de zomermaanden de hooilanden.

Bereikbaarheid

Aan de Mariagrot bij het Zevenbergenhof, op het einde van de Kastanjedreef. Vanaf de kerk van Ranst via Schoolstraat-Dennenlaan-Wilgenlaan-Kanstanjedreef.

Toegankelijkheid

Het natuurgebied Zevenbergen is enkel toegankelijk op de aangeduide paden. In het gemeentelijk speelbos mag je ook buiten de paden met respect voor de natuur. Aangelijnde honden enkel toegelaten in het gemeentebos en in de centrale dreef.

Enkele malen per jaar organiseren we een geleide wandeling in het gebied en tijdens het hoogtepunt van de voorjaarsbloei is er een opennatuurdag waarbij alle paden in het natuurgebied opengesteld zijn.

Het Drogenhofpad (3,5 km) voert je langs bossen en weilanden door en langs het gebied. In de gebiedsfolder kan je meer lezen over dit waardevolle bos.

Contactpersonen

per mail via zevenbergenbos@natuurpunt.be

John Maes 0476 31 58 34
Walter Verbruggen 0487 40 37 78

Een impressie

Met dank aan Danny en Ria Van Ackeren Milants uit Mortsel om de impressie van hun wandeling in het Zevenbergenbos te delen.

Een ochtend in het zevenbergenbos...geniet mee met dank aan Johnny Szczepanski voor de mooie opname.