De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Bebossing Steenhovens

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Op 10 december hebben vrijwilligers van de afdeling op een voormalige schapenweide in s'-Gravenwezel een bos aangeplant als onderdeel van de groene gordel naast de Antitankgracht. Begin 2022 heeft de afdeling Schijnbeemden dit terrein van 2,5 ha aangekocht. De plaatselijke toponiem is Steenhovens en het perceel ligt net tegenover de ingang van het golfterrein Rinkven aan de Sint-Jobsesteenweg. 2ha van het terrein bestaat uit erg waardevol berken-eikenbos met daarnaast 0,5 ha als voormalige  paarden- en schapenweide. Naast en tussen de spontaan ontstane opslag van jonge eiken en berken heeft het beheerteam van de kern Schilde een brede bosrand aangelegd met onder andere hazelaar, sporkehout, linde en gewone vogelkers.

Dank aan de talrijke vrijwilligers die opnieuw een extra bos gecreëerd hebben. Opgeteld met het bos dat vorig jaar aangeplant werd in de Moerstraat in Schilde heeft de afdeling nu al 1,3 ha extra bos op de teller staan. In Ranst voorziet de afdeling volgend jaar nog een aanplant van 1,8 ha bos langs de Maasweg op een terrein met bestemming natuurgebied dat onlangs werd
aangekocht.

Al deze aankopen realiseren we deels met bebossingssubsidies en aankoopsubsidies van het Vlaamse gewest en de gemeente. Er blijft echter altijd een restfinanciering waarvoor we als afdeling zelf fondsen dienen te verwerven. Steun voor onze projecten met het oog op het behoud en de ontwikkeling van de natuur in de regio is altijd welkom op het rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt, Coxiestraat 11, Mechelen met vermelding van project 3715 - Schijnbeemden. Voor elke gift vanaf €40 krijg je volgend jaar automatisch een fiscaal attest.