De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Behaagactie 2021

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Ook dit jaar organiseert onze afdeling i.s.m. Natuurpunt Schijnvallei de behaagactie waarmee we het aanplanten van streekeigen groen in de tuinen willen aanmoedigen. De actie gaat door in alle gemeenten en districten van ons werkingsgebied. Vanaf 1 september kan je er terecht voor inheems plantgoed tegen voordelige prijzen. En de natuur vaart er wel bij!

Waarom streekeigen groen?

De voordelen van streekeigen soorten tegenover uitheems (sier)groen zijn talrijk en onmiskenbaar. Streekeigen bomen en struiken zijn goedkoper, ze groeien sneller, hebben een langere levensduur en zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat of allerlei ziekten en plagen.

Maar streekeigen groen biedt nog meer voordelen. Zo trekken deze planten meer insecten aan dan uitheemse soorten. Bloesemdragende soorten trekken vlinders, bijen en hommels aan, die op hun beurt dan weer insectenetende vogels aan. Bessen- en vruchtdragende soorten zijn bovendien zeer aantrekkelijk voor vogels en andere dieren. En tenslotte maakt streekeigen groen - in tegenstelling tot bijvoorbeeld coniferen die heel het jaar groen blijven - van elk seizoen een gebeurtenis.

Behoud de natuur: behaag je streek

Voor een geslaagd natuurbehoud in Vlaanderen moet er ook veel aandacht gaan naar het ontwikkelen van de natuur buiten de natuurgebieden. Natuurgebieden volstaan namelijk niet om alle natuurlijke dierpopulaties in stand te houden. Wanneer zo’n natuurgebied enkel is omgeven door bebouwing en natuurloze open ruimte (grond zonder natuurelementen), dan is het in feite een eiland van natuur. De diersoorten die het bewonen, zijn gevangen in dit eiland en kunnen geen contact hebben met hun
soortgenoten die elders verderop vertoeven. Het gevolg is dat ze zullen moeten verdwijnen bij gebrek aan partners of voedsel, of dat ze verzwakken en sterven door inteelt.

Hagen, houtkanten en bomenrijen zijn in ons cultuurlandschap vaak de enige verbindingswegen tussen de overgebleven natuurgebieden. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privé-tuinen kunnen samen groene linten vormen en zo gedeeltelijk zorgen voor vervanging van de verdwenen struwelen, houtkanten en hakhoutbosjes. Op deze wijze zal de waarde van het landschap zowel voor plant en dier als voor de wandelaar verhogen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

Aanbod

De behaagactie voorziet in haagplanten, klimplanten, fruitbomen en knotpoten. Let wel op: het aanbod kan verschillen van gemeente tot gemeente! Niet elke gemeente biedt alle pakketten aan en sommige gemeentes hebben een extra aanbod.

Klik hier voor de algemene folder met beschrijving van de pakketten, planten en onderhoudstips.

Hoe bestellen?

Heel eenvoudig! In het informatieblad of op de website van uw gemeente vindt u de beschrijving van het lokale aanbod, de wijze van betaling en het bestelformulier (Borsbeek, Ranst, Schilde, Wommelgem en Wijnegem). Het bestelformulier dient uiterlijk 29 oktober 2021 ingediend te worden (opgelet: voor Schilde en Wommelgem is dit uiterlijk 22 oktober 2020 en voor Borsbeek uiterlijk 25 oktober).

Voor Antwerpen (districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne) verlopen de bestellingen via ons secretariaat. Een beschrijving van de aangeboden pakketten en bestelwijze van vindt u in deze folder. Het bestelformulier en de betaling dient uiterlijk 29 oktober 2020 in ons bezit te zijn.

Wanneer afhalen?

Op zaterdag 27 november 2021 op volgende uren en plaatsen:

Antwerpen: 10u-12u in 't Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout
Borsbeek: 12u-14u in Loods 30 op Fort III, Borsbeek
Ranst: 10u-12u in de Drogenhofschuur, Schawijkstraat 105, Ranst
Schilde: 12u-14u in het magazijn van de dienst der werken, Rozenhoek 2, Schilde
Wijnegem: 13u-16u in de dienst werken in de Lazaretstraat, Wijnegem
Wommelgem: 9u-12u, garage van het gemeentehuis, Kaakstraat 2, Wommelgem

Meer info

Antwerpen: secretariaat 03 354 55 06
Borsbeek: Milieudienst 03 320 94 02
Ranst: Dienst Omgeving 03 470 10 83
Schilde: Milieudienst 03 380 16 12
Wijnegem: Dienst Leefmilieu 03 288 21 10
Wommelgem: Dienst Omgeving 03 355 12 58