Waarom laten we niet gewoon alles verbossen? Wanneer kan je het beste een nat grasland maaien met dotter- en pinksterbloemen? Hoe werkt begrazing met Galloway-runderen? Waarom is de kwaliteit van het grondwater zo belangrijk? Hoe kan je zélf ook een bijdrage leveren aan het beheren van natuur? Welke natuur is zeldzamer dan andere?
Wat?
Natuurpunt Land van Reyen en Natuurpunt Schijnvallei organiseren samen met Natuurpunt CVN een cursus natuurbeheer. Deze cursus is geschikt voor iedereen – jong en oud - die zijn natuurkennis wat wil verruimen (bv. natuurgids, vrijwilliger al dan niet met terreinervaring, vrijwilliger bezig met natuurstudie, …). Dus wil je graag meer te weten komen hoe je je natuurterreinen (nog) beter kan beheren, waag je kans! Misschien ben je door de cursus gebeten om zelf samen via een beheerploeg de theorie in de praktijk om te zetten.
Uiteraard komen de diverse biotopen ter sprake en komen krijg je antwoorden op vragen die o.m. al lang op je tong lagen zoals Wat is de bedoeling van een beheerplan? Hoe kan je jouw beheer evalueren? Waarom en hoe stel je je reservaat best open ... of net niet?
De cursus is gespreid over 7 theoretische lessen dinsdagavond en 3 plaatsbezoeken op zondagvoormiddagen. De lessen worden gegeven door Jens Verwaerde die al over heel wat beheerervaring beschikt en voor Natuurpunt CVN werkt.
Wanneer?
De data van de 7 theorielessen zijn op dinsdagavonden (19u00-22u00): 16/02, 23/02, 1/03, 8/03, 22/03, 12/04 en 19/04 + 3 plaatsbezoeken aan natuurgebieden op zondagvoormiddag (09u30-12u30): 20/3, 17/4 en 24/4.
Waar?
Theorielessen gaan door in CC Hoeve Dieseghem, zaal ‘de graanzolder’, Wouter Volcaertstraat 44, 2640 Mortsel.
De praktische lessen zijn plaatsbezoeken onder begeleiding van conservator aan o.m. Molenbeekvallei of Lauwerijkbeekvallei (Boechout of Lint), de Beemdkant, onderdeel van Schijnvallei (grotendeels op Wommelgems gebied gelegen) en Klein-Zwitserland (Mortsel).
Inschrijven?
Het inschrijvingsgeld voor de deelnemers bedraagt 50 euro/deelnemer voor de hele cursus én excursies, 45 euro voor leden. Inschrijven kan hier.
Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt.
Na bevestiging van je digitale inschrijving kan je het inschrijvingsbedrag overschrijven op rekening IBAN BE86 2930 0099 8650 (BIC GEBABEBB) t.n.v. Natuurpunt Educatie, Graatakker 11, 2300 Turnhout met vermelding “cursus natuurbeheer Mortsel – Land van Reyen/Schijnvallei”, je geboortedatum en geboorteplaats.
Al eens proeven zonder in te schrijven?
Op maandagavond 25 januari kan iedereen die interesse heeft een (gratis) smaakmaker-les bijwonen waarin je van de lesgever meer te weten komt over de concrete inhoud van de cursus. Deze proefles gaat door van 19u30 tot 22u30 in zaal 'de graanzolder' van CC Hoeve Dieseghem (Wouter Volcaertstraat 44, 2640 Mortsel). De smaakmakerles staat open voor iedereen. Inschrijving is wenselijk maar niet verplicht.