De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Herfstuitstap "Pays des castors"

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

In het spoor van bever, vos, rode wouw, geheimzinnige trilvenen, La Chouffe...

Op 16 oktober trekken we onze stevige en best waterdichte stapschoenen of laarzen aan voor een busuitstap naar de hoogvenen rond La Roche, waar we te voet een stukje authentieke Ardennen zullen verkennen en er de lokale herfstsfeer gaan opsnuiven.

We voorzien twee wandelingen, één in de voormiddag van zowat 6 kilometer op het Plateau de Tailles, een in eer hersteld hoogveengebied waar de prachtige klapekster nog huist, en nog één van zowat 5 à 6 kilometer ‘s namiddags in de buurt van Marcourt of Wibrin waar er een aardige kolonie natuurarchitecten huist.

We willen u ook niet te veel verklappen vooraf want dan is de spanning eraf.... Maar als u nog nooit een vos enthousiast hebt zien ronddansen in een weiland, of nog geen indrukwekkende beverdammen en -forten hebt aanschouwd die deze nachtelijke krachtpatsers bouwen in de bedding van een rivier of moeras, en zich zo werkelijk ontpoppen tot ongeëvenaarde landschapsarchitecten… dan moet u hier beslist bij aanwezig zijn. En anders natuurlijk ook!

Want nog veel meer verborgen schatten liggen er hier op ons te wachten, waar het beroemde La Chouffe bier, het geburl van de edelherten, de hier nog broedende klapeksters en niet in het minst de prachtige landschappen er slechts enkele van zijn. Misschien spotten we zelfs ook wel een vlucht luid roepende kraanvogels,  haastig op weg naar het zonnige zuiden...Kru, Kroe, Kru, Kroe, Kru, Kroe..... De natuur laat zich immers nooit voorspellen en zit dan ook steeds weer vol verrassingen.

Neem zeker echter ook iets mee om te eten, want hoewel we 's middags naar de buurt van Wibrin of de Achouffe brouwerij afzakken is het niet gegarandeerd dat we er ook iets zullen kunnen eten.

De namiddag wandeling in de buurt van La Roche en Ardenne (in Marcourt, Wibrin of Achouffe ) zal ons langs enkele mooie beverburchten en dammen leiden, maar de kans om dan ook echt bevers te zien te krijgen is wel eerder klein. Deze dieren zijn door de eeuwenlange bejaging door de mens immers echt schuw geworden, hebben zich gemuteerd van dag - naar enkel nachtdieren en komen daardoor spijtig genoeg vooral 's morgens vroeg en 's avonds vanaf het schemeruur naar buiten. Anderzijds worden de burchten en dammen wel specifiek in het najaar gebouwd en zijn de bevers dan ook net nu in dit deel van het jaar zeer actief.

Ook na de beverwandeling is er dan vast en zeker nog een gelegenheid om zich even te verdiepen in een grondige studie van de plaatselijke geestrijke dranken...

Tot spoedig dan in Achouffe et Santé aux Castors!

Praktisch

Zondag 16 oktober van 7u15 tot 19u30

Meebrengen: voldoende warme en regenwaterbestendige kledij, stevig schoeisel, verrekijker, lunch en snack.

Vertrek: 7u15 pleintje voor gemeentehuis Westmalle, 7u30 kerk St. Antonius, 7u45 Marktplein Wijnegem. Terugkomst voorzien tussen 19u en 19u30.

Prijs: €18 (volw. lid), €20 (volw. niet-lid), €9 (-18jaar).

Inschrijven vóór 13 oktober via het secretariaat (03/354.55.06) én door overschrijving op rekeningnummer BE67 9791 3075 4587 van Natuurpunt Schijnvallei met vermelding herfstuitstap, aantal personen en opstapplaats.

Meer info: secretariaat (03/354.55.06)