De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Huiszwaluwen Pulderbos voorlopig gered

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

De straat Molenheide in Pulderbos, een bastion voor de huiszwaluw. Zeker 19 natuurlijke nesten hangen aan meerdere huizen in de straat. Maar één huis staat op het punt om afgebroken te worden. Een alerte buurtbewoner trekt aan de alarmbel en neemt contact op met onze afdeling.

Het huis waarvan sprake herbergt vijf nesten. Onze Vogelwerkgroep schiet in actie. De lokale afdeling van Natuurpunt in Zandhoven wordt op de hoogte gebracht en ook het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wordt verwittigd. Een natuurinspecteur komt ter plaatse om vaststelling te doen en contacteert op zijn beurt de verantwoordelijke van de afbraakfirma. Die toont zich bereidwillig en stemt ermee in om de werken te staken tot en met 15 augustus. Er wordt ook overeengekomen dat de werken hervat mogen worden vóór 15 augustus op voorwaarde dat het ANB eerst bevestigt dat de nesten niet meer bewoond zijn. Voorlopig zijn de zwaluwen dus gered.

De Vogelwerkgroep van Natuurpunt Schijnbeemden zorgt met vier kunstnesten ook voor extra nestgelegenheid aan een buurwoning. Daar waren de natuurlijke nesten van de gevel gevallen.

Het waren recente artikels in de krant en huis-aan-huismagazines die de bewoner van de Molenheide uiteindelijk bij de Schijnbeemden bracht. Alhoewel Pulderbos niet in het werkingsgebied van onze afdeling ligt, vonden we het toch belangrijk om actie te ondernemen. In de nabije toekomst zal de lokale afdeling van Natuurpunt samen met het ANB de situatie verder opvolgen.

 

De huiszwaluw bedreigd

Waarom is de huiszwaluw bedreigd? Zoals meestal het geval is, zijn er verschillende oorzaken. Een eerste heeft te maken met een gebrek aan modder. Die hebben huiszwaluwen nodig om hun nest te bouwen. Ten tweede vinden huiszwaluwen minder en minder geschikte broedplaatsen. Als ze al modder vinden, dan moeten ze meestal hun nest proberen te bouwen tegen plastieken dakgoten. En dat is een probleem, want de modder kleeft niet goed op plastiek. Ook het vinden van voldoende voedsel lijkt een probleem. Een huiszwaluw vangt tot 6.000 insecten per dag. Maar door het gebruik van insecticiden zijn er steeds minder insecten. En daardoor krijgen de huiszwaluwen minder jongen groot.

De cijfers zijn hallucinant. Het aantal huiszwaluwen is sinds de jaren 70 met 90% gedaald. De soort is in Vlaanderen met uitsterven bedreigd.

De enkele keren dat het de beestjes toch lukt om een nest te bouwen, dreigt vernietiging. Want mensen vinden het maar niks dat de uitwerpselen van de zwaluwen op de stoep belanden. Nochtans is dit ongemak heel makkelijk op te lossen door onder het nest een plankje te hangen. Die zogenaamde mestplankjes vangen de uitwerpselen van de vogels op. Probleem opgelost.

 

Huiszwaluwen gezocht

Ken je een plek in onze regio waar nog huiszwaluwen nesten? Laat het ons weten. Stuur een mail naar info@schijnvallei.be en geef het adres van de nestplaats door. Wij nemen contact op met de eigenaar en vragen hem of haar of we kunstnesten mogen ophangen. Natuurpunt ontwikkelde speciaal hiervoor deze folder (pdf).

We krijgen regelmatig mails van mensen die bereid zijn om aan hun gevel een kunstnest voor huiszwaluwen te hangen. Dat bewijst dat veel mensen deze kwetsbare vogels een handje willen helpen. 

Het ophangen van kunstnesten heeft enkel zin als er in de onmiddellijke omgeving al een kolonie zit. In dat geval kan je beroep doen op  de Vogelwerkgroep van Natuurpunt Schijnbeemden. Neem contact op met info@schijnvallei.be. Als er geen kolonie in de buurt zit, kan je altijd zelf een kunstnest ophangen. Die kan je bestellen via de webshop van Natuurpunt. Je weet maar nooit of een koppel huiszwaluwen beslist om onder jouw dakgoot een gezin te stichten.

 

Tekst: Philip Barbaix, Peter Baets, Fons Bresseleers