De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Nieuwe kunstnesten voor Wommelgemse huiszwaluwen

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

Kwetsbaar. Met die status wordt de ooit zo algemene huiszwaluw aangeduid op de Vlaamse rode lijst van broedvogels. Ook in ons werkingsgebied blijven nog maar weinig plekken over waar de vogels te vinden zijn. 

Toch is er nog een wijk in Wommelgem die populair is in huiszwaluwland. Elk jaar keren de vogels terug van Afrika naar hun nestplek aan de gevels van verschillende huizen in de omgeving van de Corluylei, Stommehoevestraat en Pietingbaan. Om de kolonie te helpen bevestigde Natuurpunt Schijnbeemden onlangs 20 kunstnesten tussen bestaande nesten aan de gevels van meerdere huizen. 

De juiste moddersubstantie en voedsel vinden zijn de grootste uitdagingen voor de huiszwaluw in onze streken. Met de opwarming van het klimaat is daar nog een probleem bijgekomen. Zelf een nest bouwen met modder valt niet mee, de vogels steken daar veel energie in. Als het al lukt, dan kan aanhoudende droogte ervoor zorgen dat nesten afbrokkelen en naar beneden donderen, zeker als de nestjongen wat groter worden. Een kunstnest is daarom een belangrijke investering. En het bespaart de vogels energie die ze goed kunnen gebruiken in het vinden van voedsel. 

Een huiszwaluw vangt tot 6.000 insecten per dag. Door het gebruik van insecticiden en het verdwijnen van biotopen zijn er steeds minder insecten. En daardoor krijgen de huiszwaluwen minder jongen groot. De cijfers zijn hallucinant. Het aantal huiszwaluwen is sinds de jaren 70 met 90% gedaald. Ook aan dat probleem kan iets gedaan worden: door meer natuur te voorzien en het gebruik van insecticiden drastisch te beperken.

 

Huiszwaluwkolonie in Wommelgem

In de omgeving van de Corluylei, Stommehoevestraat en Pietingbaan in Wommelgem is nog een kolonie van enige betekenis aanwezig. Onder de dakgoot van verschillende huizen hangen één of meerdere natuurlijke nesten. 

Natuurpunt Schijnbeemden lanceerde een oproep aan de buurt om tussen de natuurlijke nesten ook kunstnesten te laten plaatsen. Verschillende buurtbewoners reageerden positief en op zaterdag 7 maart hing onze afdeling zo’n 20 kunstnesten op met een hoogtewerker. 

Met de aankoop van één of meerdere kunstnesten geven de buurtbewoners de huiszwaluw in Wommelgem een belangrijk steuntje in de rug. Natuurpunt Schijnbeemden dankt de buurt van harte voor de steun en de warme reacties. Onze dank gaat ook uit naar de firma Lauwereys in Ranst die een hoogtewerker voor een zacht prijsje ter beschikking stelde.

Het is nu wachten tot de huiszwaluwen terugkeren uit Afrika om te zien hoe ze reageren. Dat gebeurt tussen half april en juni, met een piek in mei. Natuurpunt volgt dit samen met de betrokken eigenaars verder op.

 

Tekst: Philip Barbaix, Peter Baets en Fons Bresseleers