De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Paddenoverzet Schilde 2021: de resultaten

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

“Het is gedaan!” Met die woorden kondigde coördinator Lode Rubberecht op 5 april 2021 het einde van de paddenoverzetactie in Schilde aan. Met een zucht van opluchting, want de 16de  editie was er eentje zonder publiek omwille van het coronavirus.

Gelukkig zorgde een harde kern vrijwilligers ervoor dat padden, kikkers en salamanders veilig over de weg geraakten. Zij zagen dat de salamanders het goed hebben gedaan, maar dat de aantallen padden en kikkers achteruit zijn geboerd. Al moet het een en ander in de juiste context geplaatst worden. Hoog tijd voor een woordje uitleg van hoofdpadvinder Lode Rubberecht.

 

Schijnbeemden: Dag Lode, vorig jaar eindigde de overzet noodgedwongen zonder publiek omwille van het coronavirus. Dit jaar verliep de actie volledig zonder publiek. Hoe was dat?

Lode: “De actie zelf verliep vlot, dankzij de harde kern van vrijwilligers die door weer en wind hun vaste ronde deden en bij momenten aardig uit hun pijp moesten komen. Maar eigenlijk was 2021 geen echte paddenoverzetactie. Ondertussen organiseren we dit al voor de 16de keer. De vele helpende handjes en handen tillen het gebeuren elk jaar naar een hoger niveau. Het is prachtig om te zien hoe kinderen, mama’s, papa’s en grootouders mooie momenten met elkaar delen. Het enthousiasme bij het vinden van de eerste pad, de verrassing als er een muis in de emmer is gesukkeld, een glibberige kikker die zich maar niet wil laten vangen of een bosuil die zijn roep laat schallen en iedereen even van de grond naar boven doet kijken. Al die mooie natuurbelevingsmomenten ontbraken dit jaar. Dit wil ik eigenlijk niet meer meemaken. Hopelijk kan het volgend jaar opnieuw zoals het hoort.”

Schijnbeemden: Dat hopen we ook. Hopelijk is er beter nieuws te melden van het amfibiefront? 

Lode: “Laten we beginnen met het goede nieuws: de salamanders. Nooit eerder zetten we zoveel kleine watersalamanders over in De Pont. In de Rode Dreef evenaren de alpenwatersalamanders het record van vorig jaar: maar liefst 568 diertjes vonden de weg naar de schermen, dat is veel! En ook de vinpootsalamanders doen het uitstekend op beide locaties. Daar ben ik heel content mee!”

Schijnbeemden: Hoe hebben de kikkers en padden het er dit jaar vanaf gebracht?

Lode: “Die hebben het zwaar, een trend die we al twee jaar zien. In de Pont is de pad een beetje uit de dip van 2020 gekropen, maar van de 16 jaar dat we daar overzetten hebben we het 11 jaar beter gedaan. Dat zegt al wel iets. De verzachtende omstandigheid is dat de pad een vroege trekker is. Mogelijk hebben we wat aantallen gemist in de twee weken voor de start van de overzetactie. Het aantal bruine kikkers daalt voor het derde jaar op rij, al moet ik hierbij vermelden dat we het de laatste 16 jaar, maar 4 keer beter hebben gedaan. Dus nog geen paniek hier.”

Lode: “In de Rode Dreef gaat het van kwaad naar erger. Daar is de populatie bruine kikkers compleet in mekaar gezakt. Met amper 99! exemplaren is 2021 het slechtste jaar ooit voor deze soort. Dat geldt ook voor de pad, al is de Rode Dreef nooit een paddenlocatie geweest.”

Schijnbeemden: Heb je een verklaring waarom de kikkers het zo slecht doen in de Rode Dreef, terwijl de salamanders recordaantallen laten optekenen? 

Lode: “Het bosgebied waar de kikkers in de zomer verblijven is de laatste twee jaar sterk uitgedroogd. Dat is natuurlijk nefast. We hopen stilletjes dat de kikkers zijn verhuisd naar de tuinen van de Jagershoek of dat ze de oversteek van de Rode Dreef elders wagen. We vrezen echter dat een aantal van hen in de droge zomermaanden het loodje hebben gelegd. Het grote verschil in aantal kikkers tussen De Pont en de Rode Dreef kan je verklaren door de aanwezigheid van tuinen, al dan niet met tuinvijvers. Die lijken een beter leefgebied voor kikkers en padden dan een bos omdat er in die tuinen gesproeid wordt.”

Lode: “De salamanders hebben veel minder last van de kurkdroge zomers. Ze zijn  kleiner, verdampen minder vocht en kunnen zich gemakkelijker verstoppen.” 

Schijnbeemden: Hoeveel dieren hebben jullie in totaal overgezet?

Lode: “Voor beide overzetlocaties klokken we dit jaar af op 4.974 amfibieën, dat is een gemiddeld jaar en het derde jaar op rij dat de aantallen naar beneden gaan. In Vlaanderen staan we met Schilde op kop in de heen trek, gevolgd door Gent en Tessenderlo. Alles in acht genomen was 2021 een kwakkeljaar, maar we blijven een grote speler dankzij de Schildenaren die hun tuinen amfibievriendelijk houden.”

Schijnbeemden: Bedankt voor de toelichting. We zijn benieuwd naar volgend jaar. Lode, zoals altijd is het laatste woord is voor jou. 

Lode: “Ik bedank graag iedereen die op één of andere manier heeft meegeholpen aan de overzetactie in Schilde. Zonder hen kunnen we geen verschil maken. Het college van burgemeester en schepenen, de milieudienst, de milieuraad, de technische dienst en de communicatiedienst van de gemeente. Zonder hun ondersteuning staan er geen schermen en werden er geen gevandaliseerde schermen hersteld. Bedankt aan de bewoners die hun tuin amfibievriendelijk houden en een extra dikke merci voor de harde kern van vrijwilligers. Zij hebben de volledige overzetactie alleen afgewerkt omwille van de coronacrisis. Zonder hen bestaat er geen overzet. Ik hoop dat we er in 2022 opnieuw allemaal samen een lap op kunnen geven.”

 

 

Tekst: Philip Barbaix / Lode Rubberecht.