De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Paddenoverzet Schilde kent derde beste jaar

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

De 14de overzetactie zit erop sinds begin april en het was weeral anders dan anders. De avond van 28 februari op 1 maart staat in menig paddenoverzetter gegrift, want maar liefst 1.700 amfibieën gingen die avond op pad. Dat is ongezien. Met 6.017 dieren in totaal voor De Pont en de Rode Dreef kende de actie haar derde beste jaar. Maar er was ook een mysterie, zo’n 1.000 kikkers verschenen niet op het appel in de Rode Dreef. En ook de padden lieten het daar afweten. Schijnbeemden trok naar coördinator Lode Rubberecht voor tekst en uitleg.

 

Schijnbeemden: Dag Lode, het derde beste jaar ooit. Dat is niet slecht. 

Lode: “Zeker niet. Het is geweten dat populaties van padden en kikkers fluctueren. Na het totaalrecord van 2018 met 7.257 amfibieën moesten de aantallen wel eens terug naar beneden. En dat is dit jaar gebeurd. Maar het blijft nog altijd heel straf hoor. Voor de provincie Antwerpen blijven we de grootste overzetlocatie wat het aantal dieren betreft. En in heel Vlaanderen staat Schilde op nummer 2. Enkel de actie in Beringen in de provincie Limburg gaat ons voor met 6.150 dieren.”

Schijnbeemden: Het heeft wel even geduurd vooraleer de overzet dit jaar in gang schoot, niet?

Lode: “Klopt. Begin februari zagen we de eerste trekkers. Toen de schermen er een week later stonden was de lente in het land, maar ‘s avonds koelde het snel af. Met uitzondering van een paar dappere rakkers viel er niet veel te beleven op het paddenfront. De hoge temperaturen overdag hadden wel heel wat amfibieën wakker gemaakt. En van zodra de wolken verschenen en de eerste regendruppels op de warme grond vielen was het hek van de dam. Op de avond van 28 februari en de ochtend van 1 maart gingen in Schilde zo maar eventjes 1.700 dieren op pad. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. Ook op andere overzetacties in Vlaanderen was er die avond veel beweging. De amfibieënwerkgroep Hyla registreerde 20.612 dieren. Dat is fenomenaal.”

Schijnbeemden: Klinkt spectaculair. Deden alle soorten het even goed?

Lode: “Qua padden zitten we in De Pont op het gemiddelde van de laatste 14 jaar. En voor kikkers het tweede beste jaar. Dat is zeker niet slecht. Maar in de Rode Dreef was het deze keer een ander verhaal. Zo’n 1.000 kikkers verschenen niet op het appel en er waren ook opvallend minder padden.“

Schijnbeemden: Enig idee hoe dat komt?

Lode: “Het lijkt erop dat de erg droge zomer van vorig jaar de zone aan de Rode Dreef verder heeft uitgedroogd. De kikkers bevinden zich waarschijnlijk verspreid in de tuinen tussen de Pont en de Turnhoutsebaan. Wat besproeiing in de tuinen kan daar het verschil gemaakt hebben. In De Pont heeft dit duidelijk niet gespeeld.”

Schijnbeemden: En de salamanders?

Lode: “Die hebben geen last gehad van die droge zomer. Nog nooit werden in De Pont en de Rode Dreef zo veel alpenwatersalamanders overgezet. En bijzonder positief is dat we van de kleine watersalamander en de vinpootsalamander twee keer zoveel exemplaren hebben overgezet in De Pont. En dat maakt een overzetter in hart en nieren gelukkig.”

Schijnbeemden: Zo is dat. We zijn benieuwd naar volgend jaar. Lode, het laatste woord is voor jou. 

Lode: “Ik wil graag iedereen bedanken die op één of andere manier heeft meegeholpen aan de overzetactie in Schilde. Zonder hen kunnen we geen verschil maken. Het schepencollege, de milieudienst, de dienst der werken, de communicatiedienst. Zonder hun ondersteuning staan er geen schermen. De bewoners, de sporadische vrijwilligers en de harde kern. Zonder hen is er geen overzet. Voor al die mensen doe ik mijn hoed af.”

 

Tekst: Philip Barbaix / Lode Rubberecht.