De lokale Natuurpunt-afdeling voor 's Gravenwezel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Borgerhout, Deurne en Wijnegem.

Zoogdierenwerkgroep

De zoogdierenwerkgroep houdt zich bezig met de inventartisatie van het zoogdierenbestand in onze natuurgebieden. Hierbij wordt oa gebruik gemaakt van camervallen en sporenonderzoek.

Vleermuizen

Omdat de Schijnvallei in de Antwerpse fortengordel ligt, beschikken wij over belangrijke overwinteringsplaatsen van vleermuizen (Fort van Oelegem en Fort van Broechem). Maar ook in oude kasteelkelders worden vleermuizen aangetroffen. Vleermuizen zijn een bedreigde diersoort in Vlaanderen. Bescherming is dus noodzakelijk (o.a. het fort van Borsbeek wordt door ons beheerd). En ook het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over verblijfplaatsen van de vleermuizen, zowel zomer als winter, is van groot belang. Weet u ergens een ijskelder, holle boom, zoldering,... waar vleermuizen verblijven, aarzel dan niet het ons te melden.

Marterachtigen

Wij werken mee aan het marternetwerk van het Instituut voor natuur- en bosonderzoek. Via dit netwerk wordt dode marterachtigen verzameld over heel Vlaanderen voor onderzoek naar ecologie en verspreiding. Meestal komt men deze dieren tegen als ze ergens op ons wegennetwerk gesneuveld zijn. Daarom de rondvraag aan fietsers, wandelaars, automobilisten en andere die de dieren in een niet al te platgereden staat vinden, deze aan de kant te leggen. Na een telefoontje of mail met plaatsvermelding komen wij het dier zo vlug mogelijk ophalen, teneinde het naar een verzamelpunt te brengen. Ook andere waarnemingen van deze dieren zijn natuurlijk van harte welkom. 

Contactpersonen

Kris Boers
Peter Baets (marterachtigen)
Bram Van Ballaer (vleermuizen) 0485/46.46.77